wtorek, 2 lipca 2013

Tarta z ziołami prowansalskimi i bazylią




Kruche ciasto:

Żeby wyszedł mi dobry spód, zawsze korzystam z tego samego, sprawdzonego przepisu znalezionego kiedyś na www.mojewypieki.com 



- 195 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 115 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka soku z cytryny(ciasto dla równowagi ze słonym wypełnieniem, może jak najbardziej być słodkie-m nie miejcie więc obaw przed dodaniem cukru pudru ;)


Masa:
- 3 jajka
- 200 ml śmietany kremówki (30%)
- łyżka mąki ziemniaczanej- szczypta soli
- czerwona papryka
- pieprzu szczypty dwie
- zioła prowansalskie
- troszkę oregano i bazylii
- świeży szczypiorek


Najpierw wygniatamy kruche ciasto na spód. Owijamy folią spożywczą i wsadzamy do lodówki,żeby się schłodziło (ok.30 minut)
Nastawiamy piekarnik ,żeby się rozgrzał do 200 stopni.
Kroimy jedną paprykę w drobną kostkę, siekamy szczypiorek. Śmietankę mieszamy z solą, pieprzem, mąką ziemniaczaną i jajkami, dodajemy zioła. Na końcu, kiedy masa będzie już dobrze wymieszana, dodajemy paprykę i szczypior i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Odstawiamy michę do lodówki.

Wyciągamy ciacho, wygniatamy foremkę (24 cm)wcześniej nasmarowaną masłem i wysypaną kaszą manną, albo bułką tartą (co tam macie, to dodacie ;) Wstawiamy do piekarnika na ok.20 minut. Górę ciasta możecie posmarować białkiem, wtedy spód po upieczeniu nie przyjmie wilgoci z masy.

Po tym czasie wyciągamy ciasto i zalewamy masą. Wstawiamy do piekarnika na kolejnych 15 minut redukując temperaturę do 180 stopni. Po upieczeniu ozdabiamy ciasto i jeeeemy!
Tarta jest pyszna zarówno na ciepło jak i zimno, każdy je jak chce :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz